15.06.2011

ZIARUL FINANCIAR apare cu filmul premiat la Oscar INSIDE JOB: Adevărul despre criză

ZIARUL FINANCIAR apare cu filmul premiat la Oscar INSIDE JOB: Adevărul despre criză ZIARUL FINANCIAR apare cu filmul premiat la Oscar INSIDE JOB: Adevărul despre criză

ZIARUL FINANCIAR oferă cititorilor primul film care dezvăluie cauzele crizei economice: INSIDE JOB, câştigătorul premiului Oscar de anul acesta pentru cel mai bun documentar. DVD-ul va fi disponibil la chioşcuri numai împreună cu ZF, în perioada 29 iunie - 5 iulie 2011.

INSIDE JOB: Adevărul despre criză este o investigare a dedesubturilor crizei din cauza căreia zeci de milioane de oameni şi-au pierdut economiile, slujbele sau casele. Pentru realizatorul Charles Ferguson, criza începută în 2008 nu a reprezentat un accident, ci a fost provocată de o industrie scăpată de sub control - cea financiară. La fel de captivant ca un thriller, documentarul explică cine poartă responsabilitatea pentru această criză de amploare şi cum a fost posibil ca ea să provoace pagube de 20 de triliarde de dolari şi să împingă economia mondială aproape de colaps.

Cititorii ZF vor descoperi în film lanţul de evenimente şi politici care au generat prăbuşirea. Ferguson nu îşi începe analiza de la căderea băncilor Lehman Brothers, Goldman Sachs şi a gigantului AIG, ci de la liberalizarea treptată a sectorului financiar american începând cu anii '80 şi de la influenţa tot mai mare exercitată de Wall Street asupra Washington-ului în anii '90 şi ulterior.

INSIDE JOB: Adevărul despre criză se bazează pe nu mai puţin de 42 de interviuri realizate de regizor (care a mai fost nominalizat anterior la Oscar pentru documentarul No End in Sight) cu politicieni, şefi de instituţii financiare şi alţi cunoscători ai sistemului, jurnalişti şi profesori universitari. Printre ei se numără omul de afaceri George Soros, Christina Lagarde - ministrul francez al Finanţelor, Dominique Strauss-Kahn - fostul şef al FMI, economiştii Nourel Roubini şi Frederic Mishkin, şi Lee Hsien Loong - prim-ministrul din Singapore.

Pentru cititorii ZF familiarizaţi cu toate practicile financiare care au dus la criză, INSIDE JOB tot are forţa unei investigaţii care dezvăluie o realitate puţin cunoscută: cea a relaţiilor viciate dintre sistemul politic, cel financiar şi mediul academic.

Între 29 iunie şi 5 iulie, ZIARUL FINANCIAR va fi disponibil la chioşcuri împreună cu DVD-ul INSIDE JOB: Adevărul despre criză la preţul de 11,9 lei.