11.10.2010

ZIARUL FINANCIAR, prima pagină în afaceri în 3.000 de ediţii

ZIARUL FINANCIAR, prima pagină în afaceri în 3.000 de ediţii ZIARUL FINANCIAR, prima pagină în afaceri în 3.000 de ediţii

ZIARUL FINANCIAR publică pe 11 octombrie 2010 ediţia cu numărul 3.000, în care reia unele dintre cele mai importante subiecte care au făcut agenda de business a României în ultimii 12 ani.

În suplimentul dedicat acestei retrospective, redacţia celui mai puternic ziar de business din România publică prima pagină a şase dintre ediţiile sale, începând cu numărul 1, apărut la 16 noiembrie 1998, şi trece prin ediţiile 500, 1.000, 1.500, 2.000, 2.500.

Cu titlul "Irakul s-a predat", ZF deschidea, în urmă cu 12 ani, drumul publicaţiei care s-a dovedit a fi vocea autorizată a economiei româneşti. Cu promisiunea de a se adresa cititorului "cu respectul pe care acesta îl merită, oferindu-i zilnic ştiri corecte, obiective şi echilibrate", ZF a început, tot atunci, să se implice în schimbarea practicilor şi mentalităţilor autorităţilor. Fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei scria, pe 16 noiembrie 1998, la rubrica "Opinii", o pledoarie pentru accesul la informaţii. Pe 6 mai 2010, în cadrul campaniei "România la raport", Ziarul Financiar propunea obligarea instituţiilor publice să pună numele, prenumele, funcţia şi salariul fiecărui angajat pe site-urile aferente. Propunerea a devenit realitate la 29 mai.

Din 1998 până în prezent, ZF este, de asemenea, platforma pe care cele mai importante voci ale economiei naţionale fac previziuni şi estimări: la 10 noiembrie 2004, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, scria la "Puncte de vedere": "Intrările de valută vor creşte sigur, BNR speră că nu şi ieşirile". La patru ani distanţă, ZF deschidea ediţia pe 17 octombrie cu titlul: "Foamea de lei a străinilor a împins dobânzile spre cote record de 30%".

ZIARUL FINANCIAR a ţinut pasul cu ritmul pe care a trebuit să-l surprindă în aceşti ani de foc: creşteri de la 1 la 10 într-un deceniu, multiplicări constante ale business-ului, explozii chiar în unele sectoare de activitate.

"În multe privinţe, ZIARUL FINANCIAR trăieşte acum într-o epocă pe care a cerut-o prin poziţia sa de-a lungul timpului de încurajare a capitalului privat, a ieşirii statului din economie, de încurajare a investiţiilor străine, de creştere a intermedierii bancare, deci a creditării, de integrare rapidă în Uniunea Europeană, în mecanismele globalizării", spune redactorul-şef al ZF, Sorin Pâslaru.

Mai departe, "ZIARUL FINANCIAR îşi asumă sprijinul capitalului românesc pentru a devenit jucător pe pieţele externe, aşa cum de la apariţia sa din 1998 până acum a luptat pentru ideile economiei de piaţă", adaugă Pâslaru.